A sot gradient with green and blue

terug

Filip Willocx onder de loep

Filip Willocx, onze man in de witte labojas, is elke dag in de weer met microbiologisch leven. Het is dan ook niet vreemd dat we hem daarover aan de tand voelen. Vanwaar die interesse voor het allerkleinste? Waar komt die passie voor biologie op het kleinste niveau vandaan? Viel hij als kind in de ketel met microbiologische toverdrank? We geven graag Filip de kans om zich voor te stellen. Wie is onze man achter de wetenschap?

Filip Willocx, onze man in de witte labojas, is elke dag in de weer met microbiologisch leven. Het is dan ook niet vreemd dat we hem daarover aan de tand voelen. Vanwaar die interesse voor het allerkleinste? Waar komt die passie voor biologie op het kleinste niveau vandaan? Viel hij als kind in de ketel met microbiologische toverdrank? We geven graag Filip de kans om zich voor te stellen. Wie is onze man achter de wetenschap?

Als kind was ik altijd geïnteresseerd in biologie en vooral de chemie die er achter zat. Ik zeg dat vandaag ook tegen mijn kinderen, “liefde is chemie, niks meer dan dat”. En als je thuis komt en jouw vriend heeft eten voorzien met brandende kaarsen, dat moet je je de vraag stellen of dit uit liefde is dan wel om je te vermoorden, wegens de productie van fijnstof…

Ik denk dat ik 10 jaar was toen ik een microscoop kreeg van de Sint en heb toen de wondere wereld van het onzichtbare kunnen ontdekken, een passie die mijn werk nog altijd beheert. Voor mijn studies en onderzoek heb ik gekozen voor levensmiddelentechnologie. In deze cursussen leerden we enerzijds de technieken om micro-organismen af te doden of de groei onder controle te houden en anderzijds het gebruik van bacteriën, gisten en schimmels om lekker eten te maken. Denk maar aan kaas, yoghurt, salami, bier of wijn. Ook onderzoek in de microbiologie van de waterzuivering en grondzuivering werd gedaan en onderricht.

Ideeën die gisten

Als student had ik zelfs een hele fermentatie-installatie op de verwarming op kot staan. Een Dame-Jeanne met vruchtensap, suiker, wat extra voedingsstoffen en gist en de tijd deed de rest. Of het lekker was, dat kan en durf ik niet meer te zeggen, alleen dat er voldoende alcohol in zat om enkele feestjes te bouwen. In de loop der jaren heb ik de standpunten ten opzichte van het gebruik van goede bacteriën enorm zien evolueren. Gelukkig ten goede.

Het is logisch dat heel wat onderzoek werd gedaan naar ziektekiemen of voedselbedervers die ons het leven zuur maken. Pas recent wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan om micro-organismen in te zetten voor het herstel van darmflora, het behandelen van acné, het verwijderen van onaangename zweetgeuren en zelfs het behandelen van chronische bronchitis. De chemische industrie zit aan zijn limieten en vaak zijn de nevenwerkingen van de moleculen erger dan de kwaal.

Ecosysteemdiensten zijn de toekomst en het gebruik van goede bacteriën ten dienste van de mensheid een must.

“Al miljarden jaren bevolken micro-organismen alle hoeken en kanten van onze planeet”

Oplossingen uit de natuur

Als mens en onderzoeker, staan we er niet bij stil dat micro-organismen al miljarden jaren alle hoeken en kanten van onze planeet bevolken. Zij hebben al heel grote natuurrampen doorstaan, denk maar aan de vorming van zuurstof, nefast voor de anaerobe bacteriën. Maar toch vinden we ze overal terug.

Daarom dat we met BioOrg gaan zoeken zijn naar oplossingen in de natuur en zijn we er van overtuigd dat voor elke polluent ergens één of meerdere micro-organismen te vinden zijn die de vervuiling kan opruimen.

“Microbiologie is geen wetenschap”, werd me ooit  verweten door een ingenieur van de Europese commissie. Aanleiding was dat mijn microbiologische analyse van de luchtbehandelingsinstallatie reële risico’s aantoonden naar de gebruikers van het gebouw en dit aspect is vaak bij ingenieurs van de dode materie onbekend, dus niet reëel.

Microbiologie is nog maar een recente wetenschap en dagelijks wordt dit onzichtbaar leven verder onderzocht en nieuwe interacties bloot gelegd. We weten pas recent dat bacteriën met elkaar “spreken”, en er wordt zelfs sociaal gedrag beschreven maar, in stress situaties, wordt een deel van de populatie opgeofferd zodat ze dienen als voeding voor de noodzakelijke overlevenden, ze kunnen ook rennen over oppervlakken op zoek naar voeding en ja de eerste wint… eigenlijk leven en gedragen mensen zich zoals bacteriën doen.

Het is zelfs zo dat de wijze waarop wij voedsel verteren en afbreken tot brandstoffen en bouwstoffen identiek is aan de wijze waarop bacteriën voedsel afbreken en omvormen: enzymatische activiteit. Niks nieuws onder de zon.

Koen heb ik leren kennen reeds eind vorige eeuw, als klant voor zijn Blygold activiteiten en hebben veelvuldig en jarenlang gesprekken gehad over de problemen van microbiologische verontreinigingen in de productie van levensmiddelen en de farmaceutische industrie. Chemie was het bewezen redmiddel, maar hoe verklaar je dan dat er schimmelbesmettingen zijn in koeling, Legionella in koeltorens of nosocomiale infecties in hospitalen die zorgen voor doden, elke dag opnieuw, ondanks de goedgekeurde en gevalideerde processen en hygiënemaatregelen?

De oplossingen liggen in de natuur, een lab dat al miljarden jaren onderzoek doet en een wereld waarin zaken werken.

Door
This is some text inside of a div block.