Zit je nog met vragen?

Wat zijn goede bacteriën?

De organismen van BioOrg zijn een mix van 11 verschillende goede bacteriën die kampioen zijn in het zuiveren van diverse organische vervuiling en het losweken van kleeflagen die deze vervuiling vasthouden. Elf verschillende species werden geselecteerd uit verschillende Europese bossen en werken samen in een levend ecosysteem om de zichtbare en onzichtbare vervuiling te verwijderen. Het ecosysteem gedraagt zich als een BioFilter die stof en microscopische vervuiling actief wegneemt, zodat oppervlakken en voorwerpen vanzelf veel langer schoon blijven.

Waarom noemt BioOrg bacteriën oude vrienden?

BioOrg stoelt haar werking op de wetenschappelijke onderbouwde theorie van de ‘oude vrienden’. Deze theorie werd uitgebouwd door Prof Graham A.W. Rook, BA, MB, BChir, MD. Centre for Clinical Microbiology. UCL (University College London) in 2003. Ons immuunsysteem heeft input nodig om gebalanseerd te functioneren. Zonder de vereiste microbiotische inbreng door een rijke en diverse bacteriële omgeving, komt de regulatie van ons immmuunsysteem in het gedrang. Dit vergroot de kans op chronische aandoeningen en bepaalde ziektebeelden. Professor Rook noemt zijn theorie: The‘’old friends’’ theory.

Zitten er levende bacteriën in de BioOrg producten?

Neen, de bacteriën die aanwezig zijn in de BioOrg producten zijn aanwezig als sporen. Dat wil zeggen dat ze zich pas zullen ontwikkelen op het moment dat ze voeding (energie) zullen vinden in hun omgeving. Dit zal gebeuren op het moment van de verneveling. Zolang ze aanwezig zijn in de BioOrg verpakking zullen ze onder de vorm van sporen aanwezig blijven. Hier blijven ze dus aanwezig in een soort van slaaptoestand.

Waarom is de BioOrg methode circulair?

Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Het staat tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp- en vervangcultuur heeft een enorme impact op de aarde. Circulariteit is geen doel op zich, maar een strategie voor het bereiken van 2 belangrijke internationale beleidsdoelen: het tegengaan van de uitputting van grondstoffen; het beperken van klimaatverandering. BioOrg bacteriën laten geen restafval achter, ze blijven actief zolang er voedingstoffen aanwezig zijn in de omgeving. Zelf zijn deze bacteriën onschadelijk voor de natuur en zijn ze zelfs een verrijking van onze biotoop.

Hoe kan ik besparen met BioOrg?

Onze traditionele schoonmaak kost niet alleen veel energie van de mensen die ze moeten uitvoeren. Ze vergt ook veel drinkwater en vervuilt nadien het omgevingswater door het afvoeren van de oorspronkelijke vervuiling en de detergenten. Door onze unieke methode bespaar je dus op energie, water en detergenten. Bovendien moet je minder vaak poetsen, omdat de bacteriën in de BioFilter zelf vervuiling wegnemen, en zo bespaar je ook op tijd.

Waarom is luchtkwaliteit in huis zo belangrijk?

Onze binnenruimten zitten vol met schadelijke deeltjes die in onze binnenruimtes rondzweven. Deze deeltjes hebben een schadelijke impact op onze ademhaling. Zo blokkeert fijnstof de opname van zuurstof door onze longen. Andere vervuilende stoffen in onze lucht irriteren door hun geur of maken ons op andere manieren ziek of onwel. Regelmatig de ruimte verversen is altijd aangewezen. Maar in een aantal gevallen is de buitenlucht jammer genoeg ook schadelijk. Gezonde buitenlucht is nochtans levensnoodzakelijk.

Wat is het ‘Heterotrophic cleaning principle’?

Bacteriën hebben om te overleven voeding (energie) nodig. Ze halen deze energie uit hun omgeving. Ze zijn niet in staat om hun eigen voedsel aan te maken. Planten kunnen dat wel. Planten worden daarom autotrofe organismen genoemd. Bacteriën zijn zoals ook wij heterotroof: m.a.w. zij moeten andere organismen of stoffen innemen om zich te voeden. BioOrg bacteriën nemen wat wij vervuiling noemen op als energie en planten zich voort. De bacteriën laten hierbij geen reststoffen achter. Dit proces noemen we het Heterotrophic Cleaning Principle.

Zijn deze bacteriën gevaarlijk voor mens, dier of het milieu?

Nee, dit zijn goedaardige bacteriën, volledig onschadelijk voor mens, dier, planten en het milieu. Ze maken al eeuwenlang deel uit van het menselijk microbioom wat wil zeggen dat deze bacteriën van oudsher op en in ons terug te vinden zijn. Ze helpen bovendien ons immuunsysteem te versterken.

Waaruit bestaan de BioOrg recycleerbare verpakkingen? Of zijn het herbruikbare verpakkingen?

Als producent zijn we lid van Fost Plus en Val-I-pack. Onze spuitbussen zijn huishoudelijke verpakkingsafval en mogen dus in de PMD zak. Deze spuitbussen bevatten geen drijfgassen en zijn gemaakt dmv. van het principe bag-on-valve: dwz zakje met BioOrg vloeistof aan de spuitkop en lucht onder druk tussen het zakje en het blik van de spuitbus. Onze industriële verpakkingen zijn 10 liter bag-in-box en bestaan uit gerecycleerd materiaal en wij vragen aan de consument om na gebruik het karton te scheiden van het plastic en zo onze verpakking voor recyclage mee te geven.

Zijn er gevaren verbonden aan het gebruik van de BioOrg schoonmaakproducten?

Neen, geen enkel gevaar. De BioOrg schoonmaakproducten zijn pH-neutraal en laten geen restsporen na. Ze kunnen zonder probleem in de waterafvoer geloosd worden en zullen daar hun zuiverende werking zelfs verderzetten. De BioOrg producten kan je gebruiken zonder dat je persoonlijke beschermingsmiddelen moet dragen zoals handschoenen, bril of mondmasker. Dit is ook weergegeven in de veiligheidsinformatiebladen.

Wat is een droge verneveling?

Het verschil tussen een droge verneveling en een natte verneveling hangt af van de druppelgroote van de druppels die vrijkomen bij de verneveling.

De druppels zijn wel groot genoeg om veilig te zijn voor mens en dier.

Mag ik vernevelen op mijn mobieltje, pc- of tv-scherm?

Zeker en vast. De druppelgrootte is voldoende klein om geen vlekken of vochtige plekken te vormen. Sproei enkele milliliter op het scherm en droog nadien af met een microvezeldoek. Verzeker je ervan om niet te dicht tegen het voorwerp te sprayen en niet te veel product te vernevelen.

Welke geuren kunnen de bacteriën aan?

Alle vluchtige organische componenten zoals zweet, urine, brand, sigaretten of afval. Door de verneveling worden de polluenten uit de lucht gewassen en slaan ze neer. De bacteriën starten dan onmiddellijk met de opname van de verbindingen. Bovendien voeden ze zich met de bronnen van de organische vluchtige componenten en verhinderen ze de vorming van nieuwe vluchtige stoffen.

Waarom moet ik de verneveling herhalen?

Het BioOrg ecosysteem is een bio-dynamisch gegeven. Er komt steeds nieuwe vervuiling bij die van mensen en materialen afkomstig is en die valt letterlijk bovenop de goede bacteriën. Het is dus belangrijk om met regelmaat een nieuwe lading goede bacteriën aan te brengen.

Waar kan ik de BioOrg producten gebruiken?

Echt overal! De BioOrg schoonmaak methode is gericht op het visueel schoonmaken van organische vervuiling. Graffiti of permanente markers verwijderen? Daar zijn nog steeds andere producten voor nodig.

Mag ik de BioOrg schoonmaakproducten gebruiken in de keuken?

Door de HACCP reglementering raden we af om in een openbare productiekeuken deze bacteriën te gebruiken. In koelkasten, waar alleen verpakte voedingswaren aanwezig zijn of kantines en refters, is er geen probleem om de BioOrg schoonmaakproducten te gebruiken.

Hoe moet ik de producten bewaren?

Droog en uit het zonlicht, best bij temperaturen tussen 5°C en 40°C.

Wanneer ik schoonmaak met BioOrg producten, moet ik dan nog desinfecteren?

Nee, de desinfectiemiddelen en biociden doden de goede bacteriën en verhinderden de werking van het BioOrg ecosysteem. Desinfecteer enkel op plaatsen waar de overheid dit verplicht in het kader van de Covid-maatregelen, bv op contactoppervlakken, klinken en dergelijke.

Kunnen resistente micro-organismen ook resistent worden tegen de BioOrg bacteriën?

Nee, micro-organismen kunnen alleen resistent worden tegen chemicaliën zoals desinfectiemiddelen of antibiotica, maar kunnen niet resistent worden tegen andere micro-organismen zoals de BioOrg bacteriën.

Kan ik BioOrg ook als particulier aankopen?

Als particulier kan je Surface Clean spray kopen via onze webshop.

Waarom gebruiken we geen concentraat, maar wel ready to use producten?

We hebben bewust gekozen voor ready to use producten omwille van verschillende redenen.

Als eerste: de veiligheid. Als je drinkwater zou gebruiken om een concentraat aan te lengen en vervolgens te vernevelen, bestaat er een risico op legionella. Daar kan je heel erg ziek van worden.

Daarnaast zorgt een ready to use oplossing voor een optimale en snelle werkwijze. Je kan het product meteen gebruiken zonder aan te lengen. Als derde is de stabiliteit van het product ook belangrijk. Als je drinkwater bij een concentraat zou voegen, komen de organismen meteen tot leven en is het product maar kort houdbaar. Als laatste ligt het verbruik van onze producten slechts tussen de 1 à 5 gram per vierkante meter. Dat is zeer laag en dat maakt dat de producten zuinig zijn.

Heeft Surface Clean een voldoende ontvettende werking (bijvoorbeeld op vingerafdrukken)?

Op het niveau van het product Surface Clean: in alle BioOrg schoonmaakproducten zit ethanol (alcohol). Ethanol heeft een onmiddellijke ontvettende werking.

Op het niveau van onze goede bacteriën gaat het om een dubbele werking.

- Enerzijds produceren ze biosurfactanten, dat zijn microzeepjes. Deze stellen hen in staat om oliën en vetten buiten de cel op te lossen in water.  

- Anderzijds produceren ze het enzym “lipase”. Lipase splitst vetten in glycerol en vetzuren en brengt ze terug tot essentiële bouwstoffen die nodig zijn voor het vormen van eigen biomassa.


Onze producten en goede bacteriën zorgen samen voor een ontvettende werking én het uitstellen van vetopbouw (bijvoorbeeld op glas en inox).